Opvoedvraag
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Dyslexie en dyscalculie

Ga naar beneden

Dyslexie en dyscalculie Empty Dyslexie en dyscalculie

Bericht van DunTesAF di maa 10, 2020 11:02 am

Dyslexie en dyscalculie Dyslex10

Dyslexie en dyscalculie zijn leerstoornissen. Een leerstoornis is een cognitieve aandoening, dit houdt in dat je moeite hebt met het verwerken van informatie. De algemene problemen die zich voordoen bij deze leerstoornissen zijn:
- Lager tempo dan de rest van de klas.
- Het kortetermijngeheugen werkt minder goed.
- Moeite met vasthouden van de instructie.

Dyslexie is een aandoening die zich voordoet bij bijvoorbeeld het lezen, mensen met dyslexie lezen iets anders dan dat er staat. Dit is erg verwarrend. Ook het spellen en schrijven gaat moeizaam terwijl een kind wel een gemiddelde intelligentie heeft. Er kan van dyslexie gesproken worden als er geen andere oorzaken zijn die de leesproblemen kunnen verklaren. U kunt dyslexie herkennen bij uw kind aan:
- Moeite met onthouden van volgordes.
- Moeite met het plaatsen van klanken. Het woord ‘dorp’ uitspreken als ‘drop’.
- Haalt letters door elkaar tijdens het lezen.

Dyscalculie is een rekenprobleem. Kinderen met dyscalculie hebben moeite met het automatiseren en aanleren van de basisvaardigheden van rekenen en wiskunde. Dyscalculie is een zeer ingewikkelde stoornis, omdat er voor rekenen meerdere hersengebieden gebruikt worden. U kunt dyscalculie herkennen bij uw kind aan:
- Maakt veel fouten in stapsgewijze aanpak. Dit is vooral wij wiskunde.
- Draait vaak cijfers om. Het verschil tussen 6 en 9 herhaaldelijk niet zien.
- Heeft problemen met het uitspreken van getallen. Bij 10000, duizend zien.

Adviezen dyslexie:
Voor kinderen met dyslexie is het heel fijn als zij een boek lezen het voorgelezen te krijgen. Zo krijgen de kinderen bij het zien van de woorden ook auditief te horen wat er daadwerkelijk staat. Op deze manier is het voor kinderen makkelijker om boeken te lezen. In de bibliotheek zijn luisterboeken gratis te leen voor kinderen om te lezen.
Voor kinderen met dyslexie is het een hulpmiddel om de testen die zij moeten lezen in een groot lettertype te lezen. Op deze manier halen de kinderen de letters minder door elkaar en snappen ze beter wat de kinderen lezen.
Voor kinderen met dyslexie is herhaling erg belangrijk. Het is belangrijk om handelingen, lesstof en vaardigheden vaker aan te bieden. Op deze manier wordt de informatie en vaardigheden opgeslagen in het lange termijn geheugen. Geef kinderen dus de ruimte en tijd om de vaardigheden, lesstof en handelingen te ontwikkelen.
Visueel maken van tekst en vaardigheden helpt het kinderen met dyslexie om beter deze vaardigheden en tekst te onthouden.  
Voor kinderen met dyslexie is het erg belangrijk om een duidelijke uitleg te geven waarbij stapje voor stapje structureel nieuwe vaardigheden en/ of lesstof wordt gegeven.
Er zijn speciale dyslexie behandelingen die gegeven worden door een dyslexiespecialist. Als kinderen erg achterlopen in het schoolse vaardigheden en dyslexie hebben kunnen zij extra hulp krijgen. Er zijn verschillende bedrijven die behandelingen geven voor dyslexie zoals Braams en Ijsselgroep.

Adviezen dyscalculie:
- Geef het kind meer instructie- en oefentijd om nieuwe rekenvaardigheden te ontwikkelen
- Herhaal dagelijks de nieuwe rekenopgaven om het goed te automatiseren
- Geef directe feedback, moedig aan en geef positieve feedback
- Geef complimenten en moedig het kind aan wanneer hij of zij het goed doet
- Vergelijk de leerling niet met andere klasgenoten of broertjes of zusjes
- Maak geen kritische opmerkingen die het kind het idee geven dat hij of zij dom is
- Ondersteun het kind thuis bij zijn of haar schoolwerk. Geef voorbeelden en doe een opdracht een keer voor

Bronnen
Tips en advies rekenproblemen en dyscalculie voor ouders en school. (2015, 9 november). Geraadpleegd op 17 februari 2020, van https://gedragsproblemen-kinderen.info/ ... scalculie/
Wat is dyscalculie? (2019, 8 december). Geraadpleegd op 21 februari 2020, van https://balansdigitaal.nl/kennis/wat-is-dyscalculie/
Wat is dyslexie? (2019, 8 december). Geraadpleegd op 21 februari 2020, van https://balansdigitaal.nl/kennis/wat-is-dyslexie/
Dyslexie: Kijk op Ontwikkeling. (2018). Geraadpleegd op 8 maart 2020, van https://www.kijkopontwikkeling.nl/ontwi ... /dyslexie/

DunTesAF
Admin

Aantal berichten : 5
Registratiedatum : 10-03-20

https://ikcdeberen2020.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum